Múzeumpedagógia

Az időszaki kiállításhoz múzeumpedagógiai programok, foglalkozások is kapcsolódnak, amelyek az egész család számára minőségi időtöltést biztosítanak. 

A tárlathoz izgalmas és érdekes online játékok is fűződnek, melyekkel ide kattintva lehet játszani.

Gondoljuk újra, tervezzük át az egykor Magyarország sínein közlekedő vasúti járműveket, amelyek a kiállításban is megtekinthetők! A járműtervező színezők ide kattintva tölthetők le.

A tematikus programok során érzékszerveinkkel vizsgáljuk, nézzük meg a kiállítást és az abban bemutatott új Közlekedési Múzeum lehetőségeit. Összegyűjtjük, rendszerezzük korábbi múzeumi élményeinket, belesünk az új múzeum tervezésébe és különböző játékos feladatok, kihívások mentén ötleteket, javaslatokat fogalmazunk meg mi is, miközben felfedezzük az Északi Járműjavító kiállítását.

Részvétel: előzetes egyeztetés után, érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 500 forintos programjegy megváltásával lehetséges.

További információ és jelentkezés: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu

Múzeum a kulisszák mögött

Hatalmas épület, feliratok, nyüzsgő személyzet, különleges fények, működő játékok, óriási járművek. Teremőrök, muzeológusok, tárlatvezetők, múzeumi bolt és étterem dolgozói. Hogyan épül fel egy múzeum? Ki mindenki dolgozik benne? Hogyan zajlik egy nap a múzeumban? Zárt ajtók, szerelőműhelyek, műtárgyak védelme, játékok előkészítése.

A múzeum hangjai

Ajtók, csengők, hangosbemondók, beszélgetések és gyerekzsivaj. Csipogás és kattogás, nyikorgás és dudálás. Milyen hangokat figyelhetünk meg egy múzeumban? Milyen egyéb (látható, hallható, érezhető) jelzések, elemek navigálnak és érnek bennünket egy múzeumlátogatás során? Ez alkalommal a múzeum jelzéseit, hangjait kutatjuk, vizsgáljuk!

Tapintható múzeum

Fém, bőr, fa, műanyag, gumi...

Milyen anyagok, felületek, formák találhatóak egy Közlekedési Múzeumban? Az időszaki kiállítást megtekintve különböző anyagok és tulajdonságaik mentén gondolkodunk és tervezzük meg az új Közlekedési Múzeum taktilis élményeit. Kilincsek, padok, asztalok és pultok, képernyők, járművek és játékok. Te hogyan képzeled el?

Illatok a múzeumban

Fa, motorolaj, gépzsír, bőr és frissen nyomtatott papír illata, kávé és frissen facsart narancslé. Korábbi múzeumi élményeinket felidézve összegyűjtjük, milyen illatos élményeket szereztünk eddigi múzeumi látogatásaink során. De hogyan kapcsolódnak az illatok a múzeumlátogatáshoz, saját múzeumi élményeinkhez? Befolyásolják, meghatározhatják, esetleg felidézhetik azokat később?

Múzeumpedagógia