Ugrás a tartalomra

 

 

 

 

 

 

 

Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben

Emberi létünkből fakad, hogy mindig megyünk valahová… Miközben az autó gázpedálját vagy éppen a villamos leszállásjelző gombját nyomjuk, bele sem gondolunk, hogyan jutott idáig a technológia, és hogy éppen mivel megy, ami visz minket. Bolygónk kétségekkel teli jövője szempontjából azonban korántsem mindegy, hogy milyen járművekkel, milyen környezeti terheléssel jutunk el úticélunkhoz.


A Magyar Műszaki és Közlekedési és Múzeum a 2023-ban nagy sikerrel megrendezett “Bringára váltva” kiállítás után idén, 2024-ben, „Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben” címmel mutatja be az éves időszaki kiállítását. A tárlat az Északi Járműjavító 6000 m²-es csarnokában, négy szekción keresztül járja körül, hogy mely korszakokban, milyen energiahordozók felhasználásával jutott előre az emberiség és eközben hogyan nőtt közlekedési eszközeink hatásfoka. Megvizsgáljuk, hogy a technológia hogyan tett minket energiafüggővé, és azt is, hogy ez milyen környezeti, illetve világpolitikai- és -gazdasági krízisekhez vezetett. Elegendő csupán a nagy kőolajválságra, a nyersanyagkészletekért folyó háborúkra, vagy a hazánkban is tapasztalható extrém időjárási körülményekre gondolnunk. Megmutatjuk azonban azt is, hogy milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre az energiafogyasztást és a közlekedést tekintve ahhoz, hogy mi magunk és az utánunk következő nemzedékek is egy élhető bolygón élhessük. Körüljárjuk, hogy a pozitív változásért mit tehet a világpolitika, mit tehet egy város, és mit tehet az egyén. Hiszen egyéni döntéseink, kényelmi igényeink megváltoztatása is képes elindítani globális folyamatokat. Hiszünk abban, hogy bárminemű változás alapja a tudás, az ismeret és ezek mentén a személyes döntés. Ezért árnyaltan mutatjuk be az energiapolitikában kétségtelenül jelen lévő vitás kérdéseket, de a társadalmi jelenségeket kihasználó “greenwashing” problematikára is felhívjuk a figyelmet. Mindemellett, mind a négy szekciónkban mikrotörténelmi példákon keresztül a “kor emberét” is megszólaltatjuk egy-egy jellemző, könnyed történettel.

Látványos nagyjárműveink, történelmi mozdonyaink, ikonikus repülőgépünk, különleges műtárgyaink, modern, interaktív installációink, korhű fotóink és filmanyagaink segítségével igyekszünk teljes képet adni a közlekedésünk kézzelfogható történetéről, arról, hogy mivel mentünk egykor, és mivel kellene mennünk ma. 

A kiállítást támogatja a MOL Új Európa Alapítvány. 

Megközelítés

Az Északi Járműjavító bejáratát az Opera Eiffel Műhelyházának parkolója felől lehet elérni.

A parkolóban kizárólag mozgáskorlátozott látogatóinknak tudunk parkolóhelyet biztosítani, ezen igény előzetes jelzésével az info@kozlekedesimuzeum.hu címen.

A kiállítás helyszíne közösségi közlekedéssel kitűnően megközelíthető, így javasoljuk, válassza ezt a fenntarthatóbb utazási lehetőséget!

A kiállítás tömegközlekedéssel az alábbi módokon közelíthető meg:

 • a Blaha Lujza tértől a 28-as, 28A vagy 62-es villamossal 8 megálló, 13 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

 • A belvárostól, pl. a Deák Ferenc tértől 9-es busszal 11 megálló, 20 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

 • A kiállítás az 1-es villamossal is megközelíthető, így a Kőbányai út / Könyves Kálmán körút megállónál kell leszállni, ahonnan mintegy 5-7 perc séta vagy egy megálló a 28, 28A vagy 62-es villamossal a kiállítás bejárata.

Nyitva tartás

A Közlekedési Múzeum Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki kiállítása 2024. május 1-től október 31-ig látogatható.

Kedves Látogatóink!
A hőségriadóra való tekintettel nyitvatartási rendünk módosul az alábbiak szerint:
2024. július 14-én, valamint 2024. július 17-én és 18-án a kiállítás 15 és 19 óra között látogatható.
Kérjük, amennyiben szükséges, előre megváltott online jegyeik visszaváltásával kapcsolatban az info@jegymester.hu címre legyenek szívesek írni.
Megértésüket előre is köszönjük!

Hétfő

ZÁRVA

Kedd

ZÁRVA

Szerda

10.00 -17.00

Csütörtök

10.00 -17.00

Péntek

10.00 -17.00

Szombat

10.00 -17.00

Vasárnap

10.00 -17.00

   
   
   
   

Múzeumpedagógia

Mivel megyünk? – Energiamix a közlekedésben című kiállítsunk múzeumpedagógiai térrel, interaktív tárlatvezetésekkel, komplex workshopokkal, zero waste alapelvekkel várja az érdeklődő csoportokat.

A kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek általános és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak. Az ezeken való részvétel előzetes egyeztetés után, érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 800 forintos múzeumpedagógiai programjegy megváltásával lehetséges. A jegyek online is megvásárolhatók.

További információ és jelentkezés: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu

Következő programok

Múzeum Shop

Vigyen haza egy emléket a kiállításról! Múzeum Shopunkban a kerékpár történetét bemutató könyvek,  játékok, kiegészítők egyaránt megtalálhatóak.

Bővebb információ

Belépési tudnivalók

 

Részletek

Jegyinfó

Kiállításunkra a helyszínen, valamint online is megvásárolhatja a jegyét az alábbi linkre kattintva:

MEGVESZEM A JEGYEM

Jegyárak:

Felnőtt belépőjegy:

3.000 Ft

Félárú belépőjegy:
(6-26 év között / 62-70 éves kor között / újságíró (igazolvánnyal / nyugdíjas / legalább két, 18 év alatti kiskorú kísérője, közeli hozzátartozóként:)

1.500 Ft

Csoportos felnőtt belépőjegy (10 főtől):

2.400 Ft

Csoportos kedvezményes belépőjegy
(Legalább 10 fős 26 év alatti vagy 62 év feletti személyekből álló csoport együttes látogatása esetén):

1.200 Ft

Családi jegy (két felnőtt és legfeljebb két 18 év alatti kiskorú):

5.500 Ft

Családi jegy mellé minden további kiskorú:

700 Ft

Ingyenes regisztrációs jegy (6 év alatt / 70 év felett / fogyatékos személyek / fogyatékos személyt kísérő legfeljebb 1 fő / a miniszter által kiadott szakmai jeggyel / 400 fősnél nagyobb országos közgyűjteményi szervezet tagjai / pedagógusok | ICOM kártyával

0 Ft

Múzeumpedagógiai foglalkozás (látogatásra önmagában nem jogosít):

800 Ft

Konkrét műhelyprogramra váltható, illetve előzetes bejelentkezés alapján, csoportos programra igényelhető.

   
   
   
   

Díjtalan belépésre jogosultak, regisztrációs jegyet kell váltaniuk:

 • 6. életévet be nem töltött kiskorúak, valamint a 70. életévüket       betöltött személyek,
 • a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Ebtv.) 4. § a) pontja szerinti fogyatékos személyek,
 • a fogyatékos személyt kísérő legfeljebb 1 fő,
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők,
 • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete),
 • Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tagintézményeinek dolgozói
 • a köznevelésben dolgozó pedagógusok, szakképzésben dolgozó oktatók (az adott évre érvényesített pedagógus igazolvánnyal),
 • ICOM kártyával rendelkezők,
 • a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény (Szátv.) hatálya alá tartozó, „Magyar Igazolvánnyal”, illetve „Magyar Hozzátartozói igazolvánnyal”, továbbá hitelt érdemlő, a munkavégzésre irányuló jogviszonyt tanúsító, külképviseletnek bemutatott igazolással rendelkező, a Szátv.-ben meghatározott államokban működő könyvtári, levéltári, muzeális és közművelődési intézményekben dolgozó,
 • a Múzeumnál a látogatás napján munkajogviszonyban álló munkavállalók múzeumi belépőkártyájuk felmutatásával.

Kedvezményes (50%-os) belépésre jogosultak:

 • 6 és 26 év közötti látogató, kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával
 • 62 év felettiek
 • legalább két, 18 év alatti személyt kísérő, a Polgári Törvénykönv szerinti közeli hozzátartozó (legfeljebb 2 fő)
 • "Szakmai beszélgetés kupon" felmutatásával a szakmai beszélgetések látogatása
 • egyedi alkalomra meghirdetett esetben, a meghatározott feltétel fennálása esetén
 • aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 évi LXXXI. 18. § (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül
 • érvényes újságírói igazolvánnyal rendelkezők

 

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

 

Támogatóink: