Új kanyart vesz a Duna? - Város és táj, közösség és közlekedés - Interdiszciplináris közösségépítés és kerekasztal

A Dunakanyar térségének tudatos alakítása mentén szerveződött meg egy több szakmai területet lefedő csoport, hogy közös értékek mentén segítsék az ember- és környezetközpontú turizmus megteremtését.

Az Egymeder csoport azért jött létre, hogy összegyűjtse a helyes változáshoz szükséges apró tetteket, és azokat egy mederbe terelve felerősítse. A nem hivatalos egyesülés mögött olyan családi és kisvállalkozások, egyesületek és alapítványok állnak, amelyek gondoltak egy nagyot és létrehoztak egy terméket, egy kommunikációs platformot, amely több szinten támogatja a régió fenntarthatósági törekvéseit. Első, kézzelfogható lépésként a csoport munkája mentén létrejött a KanyarGO Térkép, a Dunakanyar Fenntarthatósági Útikalauza.

Az URBANUM csapata kezdettől fogva közvetlen közelről kíséri figyelemmel nemcsak a térkép létrejöttét és az Egymeder csoport tevékenységét, hanem a tágabban vett problémateret is. Az első lépés megtörtént, de még mindig keveset tudunk: alapos interdiszciplináris kutatásra és nemzetközi kitekintésre lesz szükség, hogy érdemi választ adhassunk arra, hogyan és mennyire érdemes alakítanunk a régió életét. Milyen viszony jön létre Budapest és a Dunakanyar települései között az ingázás és a turizmus kettős áramlásában? Hogyan ötvözhetjük a Dunakanyar természetességét az ott élők igényeinek szélesedésével és színesedésével? Vajon a Duna, Közép-Európa nagy összekötője, itt is kapcsolatot teremt majd?

PROGRAMTERV

19:00 - 20:00 Előadások, bemutatkozások - Köszöntő, célkitűzés (Kulcsár Géza, Urbanum) - Vasút és a Dunakanyar (MÁV START, Szolgáltatásfejlesztés és értékesítés)
- Az egymeder csoport céljai DunakanyarGO (Buzási Éva)
- A DANUrB projektről (Kádár Bálint, BME)
- Urbanisztikai adatkutatási lehetőségek a Dunakanyarban (Varjú Zoltán, Crow Intelligence)

20:00 - 20:15 Szünet, ismerkedés

20:15 - 21:00 Kerekasztal az előadók, további meghívott Dunakanyar-szereplők és a közönség részvételével

Új kanyart vesz a Duna? - Város és táj, közösség és közlekedés - Interdiszciplináris közösségépítés és kerekasztal