Ugrás a tartalomra

 

 

 

 

 

 

 

Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben

Emberi létünkből fakad, hogy mindig megyünk valahová… Miközben az autó gázpedálját vagy éppen a villamos leszállásjelző gombját nyomjuk, bele sem gondolunk, hogyan jutott idáig a technológia, és hogy éppen mivel megy, ami visz minket. Bolygónk kétségekkel teli jövője szempontjából azonban korántsem mindegy, hogy milyen járművekkel, milyen környezeti terheléssel jutunk el úticélunkhoz.


A Magyar Műszaki és Közlekedési és Múzeum a 2023-ban nagy sikerrel megrendezett “Bringára váltva” kiállítás után idén, 2024-ben, „Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben” címmel mutatja be az éves időszaki kiállítását. A tárlat az Északi Járműjavító 6000 m²-es csarnokában, négy szekción keresztül járja körül, hogy mely korszakokban, milyen energiahordozók felhasználásával jutott előre az emberiség és eközben hogyan nőtt közlekedési eszközeink hatásfoka. Megvizsgáljuk, hogy a technológia hogyan tett minket energiafüggővé, és azt is, hogy ez milyen környezeti, illetve világpolitikai- és -gazdasági krízisekhez vezetett. Elegendő csupán a nagy kőolajválságra, a nyersanyagkészletekért folyó háborúkra, vagy a hazánkban is tapasztalható extrém időjárási körülményekre gondolnunk. Megmutatjuk azonban azt is, hogy milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre az energiafogyasztást és a közlekedést tekintve ahhoz, hogy mi magunk és az utánunk következő nemzedékek is egy élhető bolygón élhessük. Körüljárjuk, hogy a pozitív változásért mit tehet a világpolitika, mit tehet egy város, és mit tehet az egyén. Hiszen egyéni döntéseink, kényelmi igényeink megváltoztatása is képes elindítani globális folyamatokat. Hiszünk abban, hogy bárminemű változás alapja a tudás, az ismeret és ezek mentén a személyes döntés. Ezért árnyaltan mutatjuk be az energiapolitikában kétségtelenül jelen lévő vitás kérdéseket, de a társadalmi jelenségeket kihasználó “greenwashing” problematikára is felhívjuk a figyelmet. Mindemellett, mind a négy szekciónkban mikrotörténelmi példákon keresztül a “kor emberét” is megszólaltatjuk egy-egy jellemző, könnyed történettel.

Látványos nagyjárműveink, történelmi mozdonyaink, ikonikus repülőgépünk, különleges műtárgyaink, modern, interaktív installációink, korhű fotóink és filmanyagaink segítségével igyekszünk teljes képet adni a közlekedésünk kézzelfogható történetéről, arról, hogy mivel mentünk egykor, és mivel kellene mennünk ma. 

A kiállítást támogatja a MOL Új Európa Alapítvány. 

Megközelítés

Az Északi Járműjavító bejáratát az Opera Eiffel Műhelyház parkolója felől lehet elérni.

A parkolóban kizárólag mozgáskorlátotott látogatóinknak tudunk parkolóhelyet biztosítani mely igényt kérünk az info@kozlekedesimuzeum.hu címen jelezni.

A kiállítás helyszíne közösségi közlekedéssel kitűnően megközelíthető, így javasoljuk, válassza a fenntarthatóbb közösségi közlekedést!

A kiállítás tömegközlekedéssel az alábbi módokon közelíthető meg:

 • a Blaha Lujza tértől a 28-as, 28A vagy 62-es villamossal 8 megálló, 13 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

 • A belvárostól, pl. a Deák Ferenc tértől 9-es busszal 11 megálló, 20 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

 • A kiállítás az 1-es villamossal is megközelíthető, így a Kőbányai út / Könyves Kálmán körút megállónál kell leszállni, ahonnan mintegy 5-7 perc séta vagy egy megálló a 28, 28A vagy 62-es villamossal a kiállítás bejárata.

Nyitva tartás

A Közlekedési Múzeum Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki kiállítása 2024. május 1-től október 31-ig látogatható.

Hétfő

ZÁRVA

Kedd

ZÁRVA

Szerda

10.00 -17.00

Csütörtök

10.00 -17.00

Péntek

10.00 -17.00

Szombat

10.00 -17.00

Vasárnap

10.00 -17.00

   
   
   
   

Múzeumpedagógia

Mivel megyünk? – Energiamix a közlekedésben című kiállítsunk múzeumpedagógia térrel, interaktív tárlatvezetésekkel, komplex workshopokkal, zero waste alapelvekkel várja az érdeklődő csoportokat.

A kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek általános- és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak.

Részvétel: előzetes egyeztetés után, érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 800 forintos múzeumpedagógiai programjegy megváltásával lehetséges. A jegyek online is megvásárolhatók!

További információ és jelentkezés: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu

Következő programok

2024.06.24. 08:00
Kihagyhatatlan táborral várjuk nyáron a gyermekeket - gőzmozdonyok, Ikarus buszok, autók, kerékpárok, motorok között - az Északi Járműjavítóban a Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben című kiállításunkon!

Az egy hetes napközi tábor során két tagintézményünkbe és a Vasúttörténeti Parkba is ellátogatunk, továbbá a gyermekek alkotó foglalkozásokon, tartalmas és ismeretterjesztő beszélgetésekben, izgalmas kísérleti és tervező programokban, mozgásos, játékos tevékenységekben vehetnek részt.

Korosztály: 7 - 12 éves gyerekek számára

Múzeum Shop

Vigyen haza egy emléket a kiállításról! Múzeum Shopunkban a kerékpár történetét bemutató könyvek,  játékok, kiegészítők egyaránt megtalálhatóak.

Bővebb információ

Belépési tudnivalók

 

Részletek

Jegyinfó

Kiállításunkra a helyszínen, valamint online is megvásárolhatja a jegyét az alábbi linkre kattintva:

MEGVESZEM A JEGYEM

Jegyárak:

Felnőtt belépőjegy:

3.000 Ft

Félárú belépőjegy:
(6-26 év között / 62-70 éves kor között / újságíró (igazolvánnyal / nyugdíjas / legalább két, 18 év alatti kiskorú kísérője, közeli hozzátartozóként:)

1.500 Ft

Csoportos felnőtt belépőjegy (10 főtől):

2.400 Ft

Csoportos kedvezményes belépőjegy
(Legalább 10 fős 26 év alatti vagy 62 év feletti személyekből álló csoport együttes látogatása esetén):

1.200 Ft

Családi jegy (két felnőtt és legfeljebb két 18 év alatti kiskorú):

5.500 Ft

Családi jegy mellé minden további kiskorú:

700 Ft

Ingyenes regisztrációs jegy (6 év alatt / 70 év felett / fogyatékos személyek / fogyatékos személyt kísérő legfeljebb 1 fő / a miniszter által kiadott szakmai jeggyel / 400 fősnél nagyobb országos közgyűjteményi szervezet tagjai / pedagógusok | ICOM kártyával

0 Ft

Múzeumpedagógiai foglalkozás (látogatásra önmagában nem jogosít):

800 Ft

Konkrét műhelyprogramra váltható, illetve előzetes bejelentkezés alapján, csoportos programra igényelhető.

   
   
   
   

Díjtalan belépésre jogosultak, regisztrációs jegyet kell váltaniuk:

 • 6. életévet be nem töltött kiskorúak, valamint a 70. életévüket       betöltött személyek,
 • a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Ebtv.) 4. § a) pontja szerinti fogyatékos személyek,
 • a fogyatékos személyt kísérő legfeljebb 1 fő,
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők,
 • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete),
 • Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tagintézményeinek dolgozói
 • a köznevelésben dolgozó pedagógusok, szakképzésben dolgozó oktatók (az adott évre érvényesített pedagógus igazolvánnyal),
 • ICOM kártyával rendelkezők,
 • a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény (Szátv.) hatálya alá tartozó, „Magyar Igazolvánnyal”, illetve „Magyar Hozzátartozói igazolvánnyal”, továbbá hitelt érdemlő, a munkavégzésre irányuló jogviszonyt tanúsító, külképviseletnek bemutatott igazolással rendelkező, a Szátv.-ben meghatározott államokban működő könyvtári, levéltári, muzeális és közművelődési intézményekben dolgozó,
 • a Múzeumnál a látogatás napján munkajogviszonyban álló munkavállalók múzeumi belépőkártyájuk felmutatásával.

Kedvezményes (50%-os) belépésre jogosultak:

 • 6 és 26 év közötti látogató, kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával
 • 62 év felettiek
 • legalább két, 18 év alatti személyt kísérő, a Polgári Törvénykönv szerinti közeli hozzátartozó (legfeljebb 2 fő)
 • "Szakmai beszélgetés kupon" felmutatásával a szakmai beszélgetések látogatása
 • egyedi alkalomra meghirdetett esetben, a meghatározott feltétel fennálása esetén
 • aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 évi LXXXI. 18. § (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül
 • érvényes újságírói igazolvánnyal rendelkezők

 

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

 

Támogatóink: